Oranźid

Porgand on üks parimaid β-karoteeni allikaid. Organism toodab sellest A-vitamiini, mis on antioksüdant ja aitab organismil vabaneda vabadest radikaalidest. A-vitamiin on vajalik ka nägemisele.

Porgandipüreesupp

  • 4 porgandit
  • pool mugulsibulat
  • 2–3 tl õli
  • 1 spl jahu
  • 1,5 dl piima
  • 700 g vett või puljongit
  • soola, suhkrut, muskaatpähklit jm maitseaineid

Tükelda puhastatud porgandid ja sibul ribadeks, kuumuta õlis ja seejärel hauta väheses vees või puljongis pehmeks. Püreeri. Valmista valge kaste. Selleks sega eraldi nõus jahu vähese piimaga. Ülejäänud piim lase keema ning lisa piima-jahusegu, sega korralikult. Vala valge kaste püreeritud köögiviljadele ja lisa köögiviljade keeduleent, et supp tuleks soovitud paksusega. Lase keema tõusta ja maitsesta. Serveerimisel võid kõrvale pakkuda küüslaugusaia.